Portretschilder Annelies Hoek

Portret in opdracht, hoe werkt dat?

Mocht U serieuze interesse hebben in het laten schilderen van een portret, dan bent u ten alle tijden,  geheel vrijblijvend, welkom in mijn atelier in Weert om kennis te maken met mij en mijn werk. Zodra ik van u definitief een portret in opdracht krijg, bespreken we de details zoals afmeting, pose, honorarium en planning.
Ik schilder in principe alleen naar levend model en heb  2 à 3 poseersessies van een dagdeel nodig in mijn atelier in Weert, om het portret in grote lijnen op te zetten. Deze sessies zijn ontspannen (al was het alleen al om de omgeving!) en geven mij de kans uw ‘1000 momenten’ in één portret te ‘vangen’! Daarna maak ik het portret in detail af.
Bij de eerste zitting is een kennismakingsgesprek (met koffie en…!) van belang om de persoon ‘in mijn hoofd’ te krijgen! Ook de wensen van het model kunnen besproken worden. De eerste opzet wordt gemaakt en daarna vooral het gezicht verder uitgewerkt. Naar gelang het resultaat, kan ik wat betreft de gelijkenis dan bij een tweede zitting nog verbeteringen aanbrengen, ook de handen schilder ik dan, liefst ‘life’. Bij de derde zitting, indien nodig, zou ik graag de echtgeno(o)t(e) of ander familielid willen laten beoordelen of het resultaat en de opdracht zijn/haar goedkeuring krijgt. Kleine retouches zijn dan altijd nog mogelijk. De lijst wordt ook in overleg gekozen. Ik kan er zorg voor dragen maar dat kan ook door de persoon zelf geregeld worden. Het portret heeft enige tijd nodig om te drogen, daarna wordt het schilderij gevernist en zal het door mij op de gewenste plaats en tijd worden afgeleverd.

Het is ook mogelijk om verschillende personen op één doek te laten schilderen, waarvoor minimaal één keer door alle personen tegelijk geposeerd zal worden. Hiervoor worden meerkosten berekend.

Mensen laten via hun gezicht hun houding en door hun uiterlijk iets van hun innerlijk zien. Het wezenlijke daarvan in beeld te vangen is steeds weer een uitdaging en altijd weer boeiend. En naarmate je meer mensen ervaart en schildert, wordt een zekere diepte bereikt. Mijn werkwijze is dan ook altijd schilderend naar levend model, al kan met behulp van foto’s de kleding of ander attributen wel eens nodig zijn.”

ATELIER in WEERT
Annelies Hoek vervaardigt haar portretten en vrije werk meestal in een haar bijzonder fraai gelegen atelier in Weert, 120 km ten zuiden van Utrecht, ongeveer 1 uur rijden, in een werkelijk prachtige boerderij met wijds uitzicht over vijvers met vogels, weiland met paarden, en bossen in de verte, wordt door alle ‘modellen’ altijd als zeer ontspannen ervaren. Je bent er echt even helemaal tussenuit terwijl het model op doek wordt vereeuwigd!